Concediile medicale si noul Reges-Online: ce obligatii au angajatorii in perioada de tranzitie?
16 Apr 2025
Totusi, avand in vedere ca HG nr. 905/2017 continua sa produca efecte pana la 30 septembrie 2025, ne aflam intr-o perioada de tranzitie in care multi angajatori inca utilizeaza platforma veche, Revisal. Acest context ridica o intrebare practica: trebuie sau nu transmise retroactiv in Reges-Online concediile medicale aparute inainte de inrolare?
Care este regula privind concediile medicale in Reges-Online?
Potrivit HG nr. 295/2025, in cazul suspendarii contractului individual de munca ca urmare a unui certificat medical, angajatorul are obligatia de a inregistra aceasta suspendare in Reges-Online in termen de trei zile lucratoare de la momentul inregistrarii certificatului medical la angajator.
Aceasta prevedere se aplica doar angajatorilor care sunt deja inrolati in noul sistem, intrucat obligatiile decurg din utilizarea platformei Reges-Online, nu din simpla intrare in vigoare a actului normativ.
Perioada de tranzitie: cum procedam intre 31 martie si 30 septembrie 2025?
Desi HG nr. 295/2025 este deja aplicabil, pana la 30 septembrie 2025 angajatorii pot continua sa foloseasca Revisal pentru inregistrarea modificarilor de personal. Aceasta perioada de gratie este menita sa le ofere timp suficient pentru inrolarea in noua platforma si adaptarea la noile cerinte.
Insa, HG nr. 905/2017, care guverneaza in continuare utilizarea Revisal, nu impune obligatia de a inregistra concediile medicale in registru. Prin urmare, in aceasta perioada de suprapunere a celor doua reglementari, angajatorii care inca nu au facut tranzitia la Reges-Online nu sunt obligati sa transmita informatii despre concediile medicale.
Odata inrolati, trebuie completate datele din urma?
Aceasta este intrebarea care a generat cele mai multe nelamuriri. Interpretarea logica si practica a reglementarilor este ca nu exista o obligatie de a transmite retroactiv concediile medicale inregistrate anterior inrolarii in Reges-Online. Hotararea nr. 295/2025 nu prevede aplicabilitatea retroactiva a noilor obligatii si nici nu impune completarea ex-post a acestor informatii pentru perioada anterioara inrolarii.
Cu alte cuvinte, daca un angajator se inroleaza in Reges-Online la 1 septembrie 2025, nu va trebui sa transmita in platforma concediile medicale survenite intre 31 martie 2025 si 1 septembrie 2025. Obligatia de raportare incepe efectiv din momentul inrolarii, nu anterior acesteia.
Sanctiuni pentru nerespectarea termenului de raportare
Nerespectarea termenului de trei zile lucratoare pentru transmiterea concediilor medicale in Reges-Online (pentru angajatorii deja inrolati) atrage sanctiuni, amenzile fiind cuprinse intre 3.000 si 5.000 de lei pentru fiecare caz de suspendare neinregistrata.
Concluzie
Pana la 1 octombrie 2025, angajatorii au libertatea de a continua utilizarea Revisal, fara obligatia de a raporta concediile medicale. Odata cu inrolarea in Reges-Online, insa, intervine o noua responsabilitate: aceea de a introduce in timp util suspendarile cauzate de certificatele medicale. Fara obligatii retroactive, dar cu sanctiuni clare pentru intarziere, noul sistem conduce spre digitalizarea completa a relatiilor de munca.
Laura Profeanu, consultant fiscal
Articole similare
Apr172025
Reges-Online: ce stim pana acum si ce intrebari raman fara raspuns
de Colectivul de autori Rentrop & Straton
17 Apr 2025
Apr142025
REGES-ONLINE inlocuieste REVISAL: ce trebuie sa stie angajatorii nou-infiintati si cei existenti
de Colectivul de autori Rentrop & Straton
14 Apr 2025
Mar142025
Concediile medicale vor trebui transmise in noul REGES-Online. Ce obligatii au angajatorii?
de Colectivul de autori Rentrop & Straton
14 Mar 2025
Ian082025
Noi obligatii pentru angajatorii cu cel putin 50 de salariati: Angajarea persoanelor cu dizabilitati din 2025
de Colectivul de autori Rentrop & Straton
08 Ian 2025