Concediile medicale vor trebui transmise in noul REGES-Online. Ce obligatii au angajatorii?
14 Mar 2025
Ce prevede noua reglementare?
Proiectul de HG impune o noua obligatie angajatorilor: suspendarea contractului individual de munca (CIM) din cauza concediilor medicale, a absentelor nemotivate, precum si a situatiilor de suspendare in caz de forta majora, va trebui raportata in termen de maximum trei zile lucratoare de la primirea certificatului medical, conform art. 5 lit. e) din proiectul de HG, care prevede ca datele prevazute la art. 4 alin. (2) lit. p) respectiv ”perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca” se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, ”cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale, cand transmiterea in Registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data inregistrarii la angajator a certificatului de concediu medical, a absentelor nemotivate, precum si a situatiilor de suspendare in caz de forta majora, cand transmiterea in Registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii”.
In prezent, aceste informatii nu sunt raportate in Revisal, ceea ce face ca evidenta salariatilor aflati in concediu medical sa nu fie centralizata la nivel national.
Noua platforma REGES-Online va impune astfel un control mai strict asupra evidentei concediilor medicale, iar Inspectia Muncii va putea verifica in timp real situatia suspendarilor CIM.
Impactul asupra angajatorilor
Implementarea acestei obligatii impune angajatorilor o gestionare mai riguroasa a concediilor medicale. Printre principalele aspecte de retinut:
- Angajatorii trebuie sa se asigure ca primesc certificatele medicale la timp de la angajati, astfel incat sa le poata inregistra in termenul de 3 zile lucratoare;
- Se recomanda includerea unei obligatii exprese in regulamentele interne privind transmiterea certificatelor medicale de catre salariati intr-un termen clar definit;
- Netransmiterea in termen a informatiilor despre suspendarea CIM din cauza concediului medical va atrage sanctiuni intre 3.000 si 5.000 lei pentru fiecare situatie neraportata.
Avantaje si dezavantaje
Trecerea la sistemul REGES-Online are multiple avantaje, dar si dezavantaje pentru angajatori:
Avantaje:
- Creste transparenta si reduce riscurile legate de raportarea deficitara a concediilor medicale.
- Permite Inspectiei Muncii o monitorizare eficienta a situatiei concediilor medicale.
- Angajatii vor avea acces online la evidenta concediilor medicale si la istoricul contractului lor de munca.
Dezavantaje:
- Necesita adaptarea rapida a departamentelor de resurse umane la noile cerinte tehnice si de raportare.
- Impune o disciplina mai stricta in gestionarea documentelor medicale si a termenelor de raportare.
- Va presupune un efort administrativ suplimentar, cel putin in perioada de tranzitie de la Revisal la REGES-Online.
Ce urmeaza?
Inainte ca aceste prevederi sa intre in vigoare, proiectul de HG trebuie adoptat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial. De asemenea, angajatorii vor avea un termen de 6 luni pentru a realiza transferul datelor din Revisal in REGES-Online.
Angajatorii trebuie sa urmareasca evolutia acestui proiect normativ si sa se pregateasca din timp pentru noile obligatii, astfel incat sa evite sanctiunile si sa se conformeze noilor cerinte impuse de Inspectia Muncii.
Laura Profeanu, consultant fiscal
Articole similare
Iul152024
REGES Online: Noul sistem de evidenta a salariatilor si impactul ssu asupra pietei muncii din Romania
de Colectivul de autori Rentrop & Straton
15 Iul 2024
Iun112024
Obligatia angajatorilor de a acorda angajatilor concediul de odihna neefectuat
de Colectivul de autori Rentrop & Straton
11 Iun 2024