Indemnizatia pentru cresterea copilului in 2023: ce trebuie sa stim?
25 Sep 2023+IP valabil si pentru Institutii Publice
Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
CUM SE CALCULEAZA CUANTUMUL INDEMNIZATIEI?
Cuantumul indemnizatiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.
CARE SUNT LIMITELE INDEMNIZATIEI?
Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta (ISR).
Cuantumul maxim al al indemnizatiei lunare nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.
CARE ESTE SI CUM SE CALCULEAZA PRAGUL MINIM AL INDEMNIZATIEI?
Valoarea indicatorului social de referinta (ISR) este 500 lei, fiind prevazuta de art. 331 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
”Valoarea indicatorului social de referinta este de 500 lei”.
Aceasta valoare se actualizeaza, din oficiu, in fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuala a inflatiei din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul National de Statistica. In situatia in care rata medie anuala a inflatiei are valoare negativa se pastreaza ultima valoare a indicatorului social de referinta.
Potrivit informatiilor furnizare de INS, la adresa: https://insse.ro/cms/ro/content/ipc%E2%80%93serie-de-date-anuala, pentru anul 2021, rata inflatiei a fost 5,1% iar pentru 2022, rata inflatiei a fost 13,8%:
IPC – serie de date anuala | ||
---|---|---|
ANUL | INDICII PRETURILOR DE CONSUM-% | RATA INFLATIEI-% |
2021 | 105,05 | 5,1 |
2022 | 113,80 | 13,8 |
Potrivit datelor statistice de mai sus, ISR a crescut de la 500 lei la 525,5 lei (500 lei *5,1%) si apoi la 598 de lei, cat este in prezent (525,5 lei * 13,8%).
Avand in vedere ca ISR este acum de 598 de lei (dupa actualizarile pentru 2021 si 2022), cuantumul minim al indemnizatiei este 1.495 lei (2,5 * 598 lei).
CE SE INTAMPLA IN CAZUL SARCINILOR GEMELARE SAU MULTIPLE?
Cuantumul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 50% din indemnizatia cuvenita, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere. Majorarea astfel calculata nu poate fi mai mica decat valoarea minima a indemnizatiei pentru cresterea copilului.
Durata de acordare a concediului, se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau mai multor situatii de natura a genera acest drept.
Pe perioada suprapunerii, cuantumul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 50% din indemnizatia cuvenita, pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea. Majorarea astfel calculata nu poate fi mai mica decat valoarea minima a indemnizatiei pentru cresterea copilului, adica 1.495 lei.
CUM INFLUENTEAZA ALTE VENITURI INDEMNIZATIA?
Dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului, se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
EXCEPTII (art. 16 alin 3 din OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor)
Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
b) primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 8 ori cuantumul minim al indemnizatiei, respectiv nu depasesc suma de 11.960 lei ( 8 * 1495 lei).
INDEMNIZATIA PENTRU CRESTEREA COPILULUI SI VENITURILE PASIVE
Veniturile pasive, cum ar fi cele din inchirieri sau dividende, nu afecteaza indemnizatia.
- Inchirierea unui imobil: Daca beneficiati de indemnizatie si in acelasi timp primiti venituri din inchirierea unui imobil, aceste venituri nu afecteaza dreptul la indemnizatie, fiind un venit pasiv, nerezultat din prestarea efectiva a unei activitati.
- Dividende: Primirea dividendelor dintr-o societate in care sunteti asociati, nu presupune desfasurarea efectiva a unei activitati. Prin urmare, puteti primi indemnizatia chiar daca primiti si dividende.
O INVESTITIE IN VIITOR
Esenta acestei indemnizatii este de a permite parintelui sa dedice timp de calitate pentru cresterea si ingrijirea copilului, fara a fi preocupat de aspectele financiare. Acordarea acestui sprijin financiar incurajeaza dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a copilului si consolideaza legatura dintre parinte si copil.
Fiecare moment petrecut alaturi de copil, fiecare zambet, cantec sau joc contribuie la formarea lui ca individ. Indemnizatia pentru cresterea copilului nu este doar un sprijin financiar, ci si o investitie in viitorul societatii.
Laura Profeanu, consultant fiscal
Articole similare
Mai082024
Controlul intern si importanta sa pentru companii
de Colectivul de autori Rentrop & Straton
08 Mai 2024
Mai062024
Protejarea familiilor monoparentale: O noua prevedere in Codul Muncii interzice munca de noapte
de Colectivul de autori Rentrop & Straton
06 Mai 2024
Sep222023
Modificari cu privire la procedura de obtinere a avizelor de angajare a lucratorilor straini
de Colectivul de autori Rentrop & Straton
22 Sep 2023
Ian082024
Concediile de Odihna si Programarea lor: Un echilibru esential intre Drepturi si Obligatii
de Colectivul de autori Rentrop & Straton
08 Ian 2024