Modificarea formularului 300 - Decont de taxa pe valoarea adaugata
Ordinul nr. 632/2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" publicat in Monitorul Oficial nr. 464 din 4 mai 2021 reglementeaza noul model valabil incepand cu raportarea lunii iunie 2021 in ce priveste TVA.
Deoarece prin Legea nr. 296/2020 s-au modificat prevederile art. 303 alin. (4) si (5) din Codul fiscal erau necesare adaptari formularistice adecvate a regularizarilor pe care persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa le efectueze prin decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal.
Articolul 303 alin. (4) si (5) in forma modificata introdusa de LEGEA nr. 296 din 18 decembrie 2020, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1269 din 21 decembrie 2020 este urmatorul:
(4) Taxa de plata cumulata se determina in perioada fiscala de raportare prin adaugarea la taxa de plata din perioada fiscala de raportare a sumelor neachitate la bugetul de stat, pana la data depunerii decontului de taxa prevazut la art. 323, din soldul taxei de plata al perioadei fiscale anterioare, si a sumelor neachitate la bugetul de stat pana la data depunerii decontului din diferentele de TVA de plata stabilite de organele fiscale prin decizii comunicate pana la data depunerii decontului.
(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (4), nu se preiau in decontul de taxa sumele reprezentand TVA care nu sunt considerate restante conform art. 157 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, sau potrivit altor legi. Sumele care devin ulterior restante se cuprind in decontul perioadei fiscale in care intervine aceasta situatie.
Noul model al Decontului de TVA se utilizeaza incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente lunii urmatoare publicarii in Monitorul Oficial, respectiv incepand cu raportarea obligatiilor aferente lunii iunie 2021.
Principalele modificari in formularul D300:
Randul 40 - se preia suma reprezentand diferenta de TVA de plata stabilita de organele fiscale prin decizie comunicata persoanei impozabile, dar nestinsa pana la data depunerii decontului de TVA.
Nu se preiau sumele reprezentand TVA care, la data depunerii decontului, nu sunt considerate restante conform art. 157 alin. (2) din Codul de procedura fiscala sau potrivit altor legi. Sumele care devin ulterior restante se cuprind in decontul perioadei fiscale in care intervine aceasta situatie.
Astfel, potrivit noilor reglementari, se cuprind in „taxa de plata cumulata” diferentele de TVA de plata stabilite de organele fiscale, nu doar de organele de inspectie fiscala, prin decizii comunicate pana la data depunerii decontului, daca aceste diferente sunt neachitate la bugetul de stat pana la data depunerii decontului. Cu titlu de exemplu, se cuprind in taxa de plata cumulata si sumele stabilite, din oficiu, de organele de administrare fiscala, ca urmare a nedepunerii declaratiilor fiscale.
De asemenea, nu se preiau in decontul de taxa sumele reprezentand TVA care nu sunt considerate restante conform art. 157 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, sau potrivit altor legi.
Conform prevederilor valabile anterior, nu se adaugau la taxa de plata cumulata diferentele de TVA de plata stabilite de organele de inspectie fiscala, prin decizii a caror executare a fost suspendata de instantele de judecata, potrivit legii, daca erau neachitate la bugetul de stat pana la data depunerii decontului.
Potrivit art. 269 al. (9) in conditiile si in limitele prevazute in normele metodologice, este considerat drept grup fiscal unic un grup de persoane impozabile stabilite in Romania care, independente fiind din punct de vedere juridic, sunt in relatii stranse una cu alta din punct de vedere organizatoric, financiar si economic.
De asemenea, societatile care fac parte dintr-un grup fiscal unic de TVA, potrivit dispozitiilor legale in vigoare, depun decontul consolidat de taxa, care se depune de reprezentantul grupului fiscal unic si reprezinta titlu de creanta, deconturile proprii ale membrilor fiind transmise organelor fiscal doar cu scop informativ.
Astfel, pentru ca deconturile proprii ale membrilor grupului fiscal unic sa poata fi depuse prin mijloace electronice de transmitere la distanta, dar sa nu fie prelucrate ca titluri de creanta, este necesara inserarea unei casute, in partea introductiva a formularului de decont, care sa fie bifata cand completeaza decontul consolidat de taxa.
Decontul de taxa pe valoarea adaugata in forma recent adoptata se utilizeaza incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente lunii urmatoare publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentului ordin (deci incepand cu raportarea obligatiilor aferente lunii iunie 2021).