Noi obligatii pentru angajatorii cu cel putin 50 de salariati: Angajarea persoanelor cu dizabilitati din 2025
08 Ian 2025
Obligatiile actuale ale angajatorilor
Potrivit art. 78 alin. (2), (2.1) si (3) din Legea 448/206, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. La stabilirea procentului de 4%, nu se iau in calcul asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav angajati in conditiile legii. Daca nu indeplinesc aceasta cerinta, angajatorii trebuie sa contribuie la bugetul de stat prin plata unei taxe lunare calculate pe baza salariului minim brut pe tara, garantat in plata.Angajatorii care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile de mai sus, pot opta pentru una dintre urmatoarele obligatii:
a) sa plateasca, lunar, catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
b) sa plateasca, lunar, catre bugetul de stat o suma reprezentand echivalentul a minimum 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentand diferenta pana la nivelul sumei prevazute la lit. a) sa achizitioneze, pe baza de parteneriat, produse si/sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate.
Instructiunile pentru aplicarea art. 78 alin. (2) si (3) din Legea nr. 448/2006 au fost aprobate prin Ordinul 1001/2022 si prevad:
Art. 3. -(1) In vederea aplicarii prevederilor art. 78 alin. (2) din lege, procentul de 4% din numarul total de angajati se determina ca medie aritmetica rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati din luna respectiva, inclusiv zilele de repaus saptamanal, zilele de sarbatori legale si alte zile in care, potrivit dispozitiilor legale, nu se lucreaza, impartita la numarul total de zile calendaristice.
(2) In efectivele zilnice nu se includ salariatii aflati in concediu fara plata, cei aflati in greva, cei detasati la lucru in strainatate si nici cei ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate.
(3) Pentru fiecare zi de repaus saptamanal sau de sarbatoare legala se iau in calcul efectivele de salariati din ziua lucratoare precedenta, cu exceptia persoanelor al caror contract individual de munca a incetat in acea zi.
Art. 4. -
Procentul de 4% rezultat in urma aplicarii prevederilor art. 3 este un numar care are o valoare zecimala din doua cifre.
Art. 5. -
In aplicarea prevederilor art. 78 alin. (3) din lege, procentul de 4% rezultat conform art. 4 se inmulteste cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sau, dupa caz, cu 50% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, stabilit prin hotarare a Guvernului in vigoare in luna pentru care se plateste, in functie de optiune.
Ce se schimba din 2025?
Potrivit OUG nr. 127/2024 (care a modificat Legea 448/2006), angajatorii vor avea doua noi obligatii, aplicabile din ianuarie 2025:1. Solicitarea sprijinului ONG-urilor: Firmele trebuie sa contacteze cel putin trei ONG-uri care au ca scop sprijinirea persoanelor cu dizabilitati. Solicitarile se transmit in termen de trei zile lucratoare de la momentul in care angajatorul devine obligat sa respecte cota minima de angajare.
Cererile trebuie sa includa informatii detaliate despre posturile vacante: denumirea, numarul de osturi vacante, codurile COR, atributiile postului, calificarile sau competentele necesare, norma de lucru si durata muncii (tipul raportului de munca, respectiv cu raport de serviciu sau raport de munca).
2. Raportarea anuala: Pana la 31 ianuarie a fiecarui an, angajatorii trebuie sa trimita un raport catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati (ANPDPD) si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Acest raport trebuie sa cuprinda:
- Numarul total de posturi aprobate/exisente si numarul de posturi vacante in anul precedent;
- Denumirile si numarul posturilor ocupate de persoane cu dizabilitati;
- Competentele solicitate pentru aceste posturi.
Cine sunt ONG-urile eligibile?
Potrivit art. 1 alin. 3 din proiectul de ordin pentru punerea in aplicare a prevederilor art.78 alin. (2 2)-(2 4) din Legea nr.448/2006, pentru a fi considerate eligibile, organizatiile nonguvernamentale vizate, trebuie sa fie inregistrate in Registrul National ONG, sa nu fie radiate, in lichidare sau dizolvate si sa aiba ca scop, inclusiv cel modificat ulterior, prestarea serviciilor in folosul persoanelor cu dizabilitati. Totodata, trebuie sa fie active in raza teritoriala a angajatorului.Sanctiuni si alte implicatii
Desi noile obligatii nu sunt insotite de sanctiuni directe pentru nerespectare, angajatorii raman supusi taxei pentru neangajarea persoanelor cu dizabilitati. Este important de retinut ca majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2025, genereaza automat cresterea acestor contributii.Concluzie
Aceste masuri urmaresc sa stimuleze integrarea persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii si sa reduca discrepantele intre angajatori in ceea ce priveste respectarea obligatiilor legale. Angajatorii sunt incurajati sa ia masuri proactive si sa colaboreze cu ONG-uri pentru a indeplini noile cerinte legale.Laura Profeanu,
consultant fiscal
consultant fiscal