OMF nr. 196/2022. Formula de calcul a comisionului de administrare in cadrul IMM Invest
25 Feb 2022
OMF nr. 196/2022 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.886/2020 privind aprobarea mecanismului financiar de transfer al sumelor aferente granturilor cuvenite beneficiarilor in cadrul Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 din bugetul Ministerului Finantelor Publice - Actiuni generale catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii - S.A. - IFN, a modelului Conventiei privind implementarea Programului de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA, a modelului Conventiei de garantare si plata a granturilor, al contractului de garantare, al inscrisului, precum si pentru stabilirea nivelului comisionului de risc si al comisionului de administrare pentru anul 2020
Publicare: in Monitorul Oficial, Partea I nr. 168 din 18 februarie 2022
1. Se aproba Conventia privind implementarea Programului de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA, prevazuta in anexa nr. 2, care se va incheia intre Ministerul Finantelor si F.N.G.C.I.M.M., prevazuta la art. 8 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare.
2. Se aproba Conventia privind implementarea Subprogramului de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar AGRO IMM INVEST, prevazuta in anexa nr. 21, care se va incheia intre Ministerul Finantelor si F.G.C.R., prevazuta la art. 8 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare."
3. Se aproba Conventia de garantare si plata a granturilor pentru Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA, prevazuta in anexa nr. 3, care se incheie intre F.N.G.C.I.M.M. si institutiile de credit, prevazuta la art. 2 lit. b) din Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 282/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.
4. Se aproba Conventia de garantare si plata a granturilor pentru Subprogramul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - AGRO IMM INVEST, prevazuta in anexa nr. 4, care se incheie intre F.G.C.R. si institutiile de credit, prevazuta la art. 2 lit. b) din Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 282/2020, cu modificarile si completarile ulterioare."
Mecanismul financiar de transfer al sumelor aferente granturilor cuvenite beneficiarilor in cadrul Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19
Conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, IMM-urile, intreprinderile mici cu capitalizare de piata medie, precum si fermierii, profesionistii si formele de organizare a profesiilor liberale, care contracteaza credite de investitii si/sau credite/linii de credit pentru capital de lucru in cadrul:
Programului IMM INVEST ROMANIA, beneficiaza de un grant in limita cumulului rezultat dintre valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare aferente garantiei acordate si a dobanzilor aferente creditelor, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 2.300.000 de euro per intreprindere. Cursul de schimb euro/leu pentru calcularea plafonului maxim de 2.300.000 de euro este cursul Bancii Nationale a Romaniei valabil la data emiterii acordului de finantare;
Subprogramului AGRO IMM INVEST, beneficiaza de un grant in limita cumulului rezultat dintre valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare aferente garantiei acordate si a dobanzilor aferente creditelor, precum si de o componenta nerambursabila de maximum 10% din valoarea finantarii garantate, cu conditia incadrarii in plafonul de 345.000 de euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii, 290.000 de euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, respectiv 2.300.000 de euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul alimentar.
Comisionul de risc reprezinta suma datorata Ministerului Finantelor (M.F.) de beneficiarul Programului. Comisionul de risc se calculeaza de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii - S.A. - IFN (F.N.G.C.I.M.M.)/Fondul de Garantare a Creditului Rural - S.A. - IFN (F.G.C.R.), pentru intreaga perioada de valabilitate a garantiei, ca procent diferentiat in functie de durata garantiei, fiind aplicat la valoarea/soldul garantiei la sfarsitul anului/anilor de derulare a garantiei.
Obligatia de plata a comisionului de risc este acoperita din ajutorul sub forma de grant primit de beneficiar pentru toata durata de valabilitate a garantiei.
Comisionul de risc se regularizeaza la scadenta finala a creditului, in functie de soldul efectiv al garantiei, pentru intreaga perioada de derulare a garantiei, prin plata diferentei de catre beneficiar, daca este cazul.
Dupa incetarea aplicabilitatii schemei de ajutor de stat, pentru noile credite contractate sau daca se majoreaza/prelungeste creditul contractat initial, sumele reprezentand comisionul de risc se calculeaza de catre F.N.G.C.I.M.M./F.G.C.R. si se vireaza de catre beneficiarii Programului intr-un cont de venituri bugetare distinct, deschis la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale centrale competente in administrarea obligatiilor fiscale datorate de acestia.
Comisionul de administrare este datorat F.N.G.C.I.M.M./F.G.C.R. de catre beneficiarul Programului. Comisionul de administrare este calculat de F.N.G.C.I.M.M./F.G.C.R. si este virat de institutia de credit. Pe durata derularii Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, obligatia de plata a comisionului de administrare este acoperita din ajutorul de stat sub forma de grant primit de beneficiar in cadrul schemei de ajutor de stat.
Comisionul de administrare se regularizeaza la scadenta finala a creditului, in functie de soldul efectiv al creditului, pentru intreaga perioada de derulare a creditului, prin plata diferentei de catre beneficiar sau F.N.G.C.I.M.M./F.G.C.R., dupa caz.
Durata maxima a finantarii in cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru este de 36 de luni, cu posibilitatea prelungirii pe o perioada de maximum 36 de luni incepand de la data scadentei finantarii prevazute in contractul de credit initial, urmand ca, cel putin in ultimele 12 luni de prelungire, rambursarea creditului sa se faca in rate lunare sau trimestriale pe baza unui grafic de rambursare.
Pentru creditele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) si b), M.F. plateste granturile reprezentand dobanzile aferente creditelor/liniilor de credit pentru finantarea capitalului de lucru si creditelor pentru investitii, comisionul de administrare si comisionul de risc in cota de 100%, precum si componenta nerambursabila in valoare de maximum 10% aplicata la valoarea finantarii garantate, acordate beneficiarilor in cadrul Subprogramului AGRO IMM INVEST, respectiv intreprinderilor mici si mijlocii, intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, precum si fermierilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar, din bugetul Ministerul Finantelor - Actiuni generale, in cadrul unei scheme de ajutor de stat asociate acestui program. Componenta nerambursabila de maximum 10% din valoarea finantarii garantate se acorda beneficiarilor care aplica in cadrul Subprogramului AGRO IMM INVEST, cu conditia incadrarii in plafonul de 345.000 de euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii, 290.000 de euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, respectiv 2.300.000 de euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul alimentar."
Comisionul de administrare - suma cuvenita F.N.G.C.I.M.M. pentru remunerarea activitatii de analiza, acordare, monitorizare si administrare a garantiilor, al carui nivel se stabileste anual prin ordin al ministrului finantelor si se suporta din bugetul de stat, prin bugetul M.F. - Actiuni generale in cadrul schemei de ajutor de stat asociate acestui program. Dupa incetarea schemei de ajutor de stat, pentru noile credite contractate sau daca se majoreaza/prelungeste creditul contractat initial, comisionul de administrare se datoreaza F.N.G.C.I.M.M./F.G.C.R., dupa caz, de catre beneficiarul programului si este virat de institutia de credit, pe toata perioada de valabilitate a garantiei si, dupa caz, pana la data inregistrarii la F.N.G.C.I.M.M. a cererii de plata. Acesta este calculat la valoarea/soldul garantiei de stat.
Formula de calcul a comisionului de administrare pentru garantiile aferente tuturor categoriilor de credite acordate in cadrul Programului este urmatoarea:
Comision de administrare = (valoarea1) /soldul2) garantiei la data de 31 decembrie a anului anterior * procent comision anual * nr. luni de garantare din anul respectiv3))/12.
1) In anul acordarii garantiei, comisionul de administrare se calculeaza la valoarea maxima a garantiei. Pentru liniile de credit fara grafic de rambursare in formula de calcul al comisionului de administrare se utilizeaza valoarea maxima a garantiei.
2) Pentru anii urmatori de acordare a garantiei, comisionul de administrare se calculeaza la soldul estimat al garantiei pentru anul anterior.
3) Inclusiv luna in care intra in vigoare garantia, exclusiv ultima luna de valabilitate a garantiei de stat.
Comisionul de administrare cuvenit F.N.G.C.I.M.M. pentru intreaga perioada de derulare a schemelor de ajutor de stat se suporta din bugetul de stat, prin bugetul M.F. - Actiuni generale in cadrul schemei de ajutor de stat asociate acestui program.
Comisionul de administrare se regularizeaza la scadenta finala a creditului, in functie de soldul efectiv al creditului, pentru intreaga perioada de derulare a creditului, prin plata diferentei de catre beneficiar sau F.N.G.C.I.M.M.
In cazul renuntarii la garantie, comisionul de administrare se restituie Ministerului Finantelor, daca creditul nu a fost utilizat.
In cazul IMM care sunt infiintate cu mai putin de 3 ani fata de data la care se evalueaza dificultatea financiara, acestea nu vor fi considerate a se afla in dificultate, cu exceptia situatiei in care se afla in una dintre urmatoarele situatii: procedura de insolventa, procedura de executare silita declansata de organele fiscale si/sau alti creditori, inchidere operationala, dizolvare, lichidare, administrare speciala sau concordat si indeplinesc criteriile din legislatia nationala pentru a fi supuse unei proceduri de insolventa la cererea creditorilor (conform declaratiei pe propria raspundere, completata si semnata de beneficiarul finantarii)."
Nu pot fi garantate in cadrul Programului creditele pentru realizarea de investitii si/sau creditele/liniile de credit acordate pentru finantarea unei activitati din urmatoarele sectoare/domenii:
a) intermedieri financiare, cu exceptia activitatilor auxiliare intermedierilor financiare:
cod CAEN 6499 - Alte intermedieri financiare n.c.a.;
b) asigurari, cu exceptia activitatilor agentilor si brokerilor de asigurare:
cod CAEN 6430 - Fonduri mutuale si alte entitati financiare similare;
cod CAEN 6511 - Activitati de asigurari de viata;
cod CAEN 6622 - Activitati ale agentilor si brokerilor de asigurari;
c) tranzactii imobiliare, cu exceptia activitatilor de tranzactii imobiliare realizate de catre agentii imobiliari:
cod CAEN 6810 - Cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii;
d) grupa 920 - Activitati de jocuri de noroc si pariuri;
e) productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope:
cod CAEN 110 - Fabricarea bauturilor, cu exceptia clasei 1102 - Fabricarea vinurilor din struguri, 1103 - Fabricarea cidrului si a altor vinuri din fructe, 1104 - Fabricarea altor bauturi nedistilate, obtinute prin fermentare, 1105 - Fabricarea berii, 1106 - Fabricarea maltului si 1107 - Productia de bauturi racoritoare nealcoolice;
cod CAEN 1200 - Fabricarea produselor din tutun;
cod CAEN 2540 - Fabricarea armamentului si munitiei;
cod CAEN 2051 - Fabricarea explozivilor;
cod CAEN 4635 - Comert cu ridicata al produselor din tutun;
cod CAEN 4726 - Comert cu amanuntul al produselor din tutun, in magazine specializate;
f) activitati de investigare si protectie:
cod CAEN 803 - Activitati de investigatii;
g) diviziunea 77 - Activitati de inchiriere si leasing."
Articole similare
Oct142022
Programul IMM INVEST PLUS componenta INNOVATION
de Colectivul de autori Rentrop & Straton
14 Oct 2022