Reducerea preturilor la benzina si motorina. OUG 131/2022
03 Oct 2022
Publicare: in Monitorul Oficial, Partea I nr. 956 din 30 septembrie 2022
Principalele prevederi
Principalele modificari/completari la OUG 106/2022
1. In perioada 1 octombrie 2022-31 decembrie 2022, operatorii economici care comercializeaza benzina si motorina catre clientii finali - persoane fizice si juridice, precum si catre operatorii economici autorizati care achizitioneaza carburantii din depozite si/sau statii de distributie pentru consumul propriu sau pentru revanzare si care acorda o reducere de pret de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, la pretul de vanzare, beneficiaza de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, aferenta reducerii acordate. Pentru fractiuni dintr-un litru, reducerea de pret si, respectiv, compensarea se vor acorda proportional.
2. In perioada de aplicare a prezentei scheme de compensare, operatorii economici prevazuti mai sus, care comercializeaza benzina si motorina prin intermediul statiilor de distributie carburanti vor afisa pe totem pretul care include aceasta reducere de pret, iar in sistemul de gestiune si la pompa va fi inscris pretul de vanzare fara reducerea comerciala.
3. In cazul acordarii reducerii de pret, aceasta se va evidentia distinct pe documentele fiscale aferente vanzarilor, bonuri fiscale si/sau facturi.
4. Incepand cu data de 1 octombrie 2022, livrarile de carburanti, benzina si motorina, efectuate in baza bonurilor de valoare pentru carburanti auto, sunt exceptate de la aplicarea prevederilor pct 3. Reducerea de pret prevazuta la pct 1 va fi acordata prin livrarea unei cantitati suplimentare de carburant corespunzatoare contravalorii reducerii de pret aplicabile livrarilor respective, iar reducerea de pret se va evidentia distinct pe bonul nefiscal.
5. Compensatia de 0,25 lei/litru se stabileste si se individualizeaza de catre operatorii economici intr-o declaratie al carei model se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Declaratia se depune la organul fiscal competent din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a acordat reducerea si reprezinta si cerere de compensare."
6. Se interzice revanzarea produselor achizitionate in conditiile pct 1, cu exceptia operatiunilor de revanzare realizate de catre operatorii economici autorizati prevazuti la pct 1, care detin atestate de inregistrare pentru distributie si comercializare in sistem angro de produse energetice emise de catre autoritatea competenta, conform art. 435 alin. (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
7. Revanzarea produselor achizitionate in conditiile pct 1 de catre clientii finali, persoane fizice si juridice, precum si de catre operatorii economici autorizati care achizitioneaza carburantii din depozite si/sau statii de distributie pentru revanzare, cu nerespectarea obligatiilor prevazute la pct 6, constituie contraventie si se sanctioneaza de catre autoritatile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 84/2022, astfel:
a) cu amenda de la 50.000 lei la 500.000 lei pentru contraventiile savarsite de persoane juridice;
b) cu amenda de la 5.500 lei la 11.000 lei pentru contraventiile savarsite de persoane fizice.
In termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se va emite ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala prevazut la pct 5, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
De retinut: Prezenta ordonanta de urgenta intra in vigoare la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu exceptia prevederilor pct. 7, care intra in vigoare la 10 zile de la data publicarii.
Articole similare
Mai162022
OUG nr. 58/2022. Reguli si sanctiuni in relatia dintre comercianti si consumatori
de Colectivul de autori Rentrop & Straton
16 Mai 2022
Apr142022
OUG nr. 41/2022. Se instituie RO e-TRANSPORT. Pe cine vizeaza si de cand devine obligatorie declararea transporturilor
de Colectivul de autori Rentrop & Straton
14 Apr 2022