REGES Online: Noul sistem de evidenta a salariatilor si impactul ssu asupra pietei muncii din Romania
15 Iul 2024
Anul 2024 marcheaza un punct de cotitura in administrarea datelor de munca din Romania, odata cu introducerea sistemului REGES Online. Acest nou sistem promite sa revolutioneze modul in care angajatorii si angajatii interactioneaza cu registrele de evidenta a salariatilor, aducand imbunatatiri semnificative si facilitand accesul la informatii in mod digital si transparent. Procedura de acces online al salariatilor sau fostilor salariati la datele din registrul general de evidenta a salariatilor, a modalitatii de generare si descarcare a extrasului, precum si a conditiilor in care prin extras se poate dovedi vechimea in munca si/sau specialitate a fost aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 1164 din 2022, care va intra efectiv in vigoare la 31 decembrie 2024.
Ce este REGES Online?
REGES Online este sistemul care va inlocui actualul registru de evidenta a salariatilor, Revisal, si este dezvoltat sub egida Inspectiei Muncii. Sistemul este conceput sa fie accesibil multi-platforma, inclusiv prin aplicatii mobile si web, si va include functii avansate de automatizare si integrare.
Noutati si beneficii
- Pentru angajatori
1. Automatizarea proceselor: REGES Online va oferi angajatorilor posibilitatea de a automatiza procesele HR, cum ar fi generarea de rapoarte personalizate si crearea de contracte de munca direct din sistem.
2. Interfata imbunatatita: Accesul la interfete optimizate pentru administrarea datelor de munca, inclusiv optiuni de export in formate Excel si PDF.
3. Gestionarea erorilor: Sistemul va include mecanisme prin care erorile din bazele de date existente pot fi identificate si corectate eficient.
- Pentru angajati
1. Notificari si alerte: Prin intermediul aplicatiei mobile, angajatii vor primi notificari "push" despre orice modificari ale contractelor lor de munca.
2. Acces la datele personale: Angajatii vor avea posibilitatea sa acceseze propriul dosar de munca, o premiera pentru piata muncii din Romania.
Potrivit art. 2 si 3 din procedura aprobata prin HG 1164/2022, in vederea asigurarii accesului online al salariatului (sau fostului salariat) la registrul general de evidenta a salariatilor, cu privire la activitatea desfasurata in baza contractului individual de munca, precum si pentru generarea si descarcarea unui extras din registru, salariatul (sau fostul salariat ori un imputernicit al acestuia) se poate prezenta pentru obtinerea numelui de utilizator si a parolei, dupa caz, la:
a) sediul inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala angajatorul isi are sediul sau domiciliul;
b) sediul inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi desfasoara/si-au desfasurat activitatea salariatii unitatilor fara personalitate juridica care au primit delegare de competenta pentru infiintarea, completarea si transmiterea registrului;
c) sediul inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala salariatul/fostul salariat are domiciliul, in cazul in care sediul angajatorului a fost/se afla in alta localitate decat localitatea de domiciliu a salariatului/fostului salariat.
Salariatii (sau fostii salariati) care detin semnatura electronica calificata, in vederea obtinerii numelui de utilizator si a parolei, se pot adresa inspectoratelor teritoriale de munca, prin e-mail, utilizand aceasta semnatura.
Obtinerea numelui de utilizator si a parolei se face in baza prezentarii urmatoarelor documente:
a) solicitare scrisa pentru eliberarea numelui de utilizator si a parolei;
b) cartea de identitate;
c) procura speciala, pentru cererile formulate de persoana imputernicita, in original sau duplicat de pe actul original.
Etapele implementarii
REGES Online urmeaza un calendar clar de dezvoltare:
- 15 August 2024: Publicarea standardului API.
- 15 Septembrie 2024: Lansarea mediului de TEST-API.
- 15 Noiembrie 2024: Publicarea mediului de TEST-Web.
- 15 Decembrie 2024: Lansarea oficiala in mediul de PROD.
- Plan de migrare: Detaliile planului de migrare de la sistemul actual la REGES vor fi stabilite ulterior.
Impactul asteptat
Implementarea REGES Online este anticipata sa aduca multiple beneficii, precum reducerea birocratiei si a timpului necesar gestionarii datelor de munca. Accesul va fi mai usor si transparent la informatii, ceea ce va imbunatati relatiile dintre angajatori si angajati, asigurand totodata conformitatea, prin actualizarea automata cu legislatia muncii si standardele nationale.
Concluzii
REGES Online reprezinta un pas important spre digitalizarea si modernizarea gestionarii fortei de munca in Romania. Cu functionalitati avansate si acces imbunatatit la informatii, sistemul promite sa simplifice si sa eficientizeze interactiunile intre angajatori, angajati si autoritatile de reglementare. Aceasta tranzitie spre un sistem digital complet va avea un impact semnificativ pe termen lung asupra pietei muncii din Romania.
Laura Profeanu, consultant fiscal
Articole similare
Apr172025
Reges-Online: ce stim pana acum si ce intrebari raman fara raspuns
de Colectivul de autori Rentrop & Straton
17 Apr 2025
Apr162025
Concediile medicale si noul Reges-Online: ce obligatii au angajatorii in perioada de tranzitie?
de Colectivul de autori Rentrop & Straton
16 Apr 2025
Apr142025
REGES-ONLINE inlocuieste REVISAL: ce trebuie sa stie angajatorii nou-infiintati si cei existenti
de Colectivul de autori Rentrop & Straton
14 Apr 2025
Mar142025
Concediile medicale vor trebui transmise in noul REGES-Online. Ce obligatii au angajatorii?
de Colectivul de autori Rentrop & Straton
14 Mar 2025