Regulamentul intern nu mai este obligatoriu pentru anumite firme. OUG nr. 37/2021
Act normativ: Ordonanta de urgenta nr. 37/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii
Publicare: in Monitorul Oficial, Partea I nr. 474 din 06 mai 2021
Principalele modificari/completari la Codul muncii
1. Potrivit Codului muncii actual, persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la elemente precum identitatea partilor, locul de munca, functia/ocupatia, fisa postului, cu specificarea atributiilor postului, criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului, riscurile specifice postului, data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele etc.
OUG nr. 37/2021 aduce ca si noutate faptul ca elementele din informarea prevazuta mai sus trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca, cu exceptia fisei postului pentru salariatii microintreprinderilor definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, pentru care specificarea atributiilor postului se poate face verbal. La solicitarea scrisa a salariatului, angajatorul este obligat sa ii comunice in scris fisa postului cu specificarea atributiilor postului.
2. Pentru salariatii mobili, salariatii care desfasoara munca la domiciliu si salariatii microintreprinderilor definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004, angajatorul tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia.
3. Regulamentul intern se intocmeste de catre angajator, cu exceptia microintreprinderilor definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.