Zilele lucratoare pentru care se acorda zile libere, in 2024
05 Apr 2024
Guvernul Romaniei a adoptat Hotararea nr. 1307/2023, care a introdus modificari in calendarul zilelor libere pentru angajatii din sectorul bugetar pentru anul 2024. Aceasta hotarare stabileste trei zile libere, cu scopul de a optimiza echilibrul dintre viata profesionala si cea personala a angajatilor, dar si de a asigura continuitatea serviciilor publice in perioadele adiacente sarbatorilor legale.
Stabilirea Zilelor Libere
Conform Hotararii nr. 1307/2023, angajatii din sectorul bugetar vor beneficia de zile libere in zilele de 2 mai, 16 august si 27 decembrie 2024. Aceasta masura vine ca un raspuns la nevoia de a oferi timp suplimentar pentru odihna si recreere angajatilor din sectorul public, recunoscand totodata importanta echilibrului dintre viata profesionala si cea privata.
Recuperarea Zilelor Libere
Pentru a asigura continuitatea activitatii si indeplinirea obiectivelor institutionale, Hotararea prevede ca zilele libere vor fi recuperate prin prelungirea corespunzatoare a timpului de lucru pana la datele de 31 mai, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025.
Exceptii
Importanta mentinerii serviciilor esentiale este subliniata prin exceptiile de la aplicabilitatea zilelor libere. Astfel, personalul din locurile de munca unde activitatea nu poate fi intrerupta si magistratii implicati in solutionarea proceselor cu termene de judecata in aceste zile, nu vor beneficia de aceste zile libere, asigurand functionarea neintrerupta a acestor servicii.
Implicatii Financiare si Administrative
Hotararea (art. 4 si 5) abordeaza si aspecte legate de functionarea financiara si administrativa in zilele libere stabilite, precizand modalitatile de inregistrare a operatiunilor de incasari si plati, precum si gestionarea obligatiilor de plata aferente acestor zile, astfel:
(1) In zilele de 2 mai, 16 august si 27 decembrie 2024, prin centrala Ministerului Finantelor se efectueaza operatiuni de incasari si plati, operatiuni de plati privind serviciul datoriei publice, precum si eventualele operatiuni de debitare dispuse de Comisia Europeana din contul de resurse proprii in lei deschis la Trezoreria Statului.
(2) Operatiunile de incasari prin virament transmise prin sistemul electronic de plati unitatilor Trezoreriei Statului in data de 30 aprilie 2024 se inregistreaza in contabilitatea acestor unitati cu aceeasi data.
(3) Operatiunile de incasari prin virament transmise prin sistemul electronic de plati unitatilor Trezoreriei Statului in datele de 14 august si 24 decembrie 2024 se inregistreaza in contabilitatea acestor unitati cu data de 16 august, respectiv 27 decembrie 2024.
(4) Operatiunile de incasari prin virament transmise prin sistemul electronic de plati unitatilor Trezoreriei Statului in datele de 2 mai, 16 august si 27 decembrie 2024 se inregistreaza in contabilitatea structurilor cu atributii in domeniul decontarii din centrala Ministerului Finantelor in datele de 2 mai, 16 august si 27 decembrie 2024, iar in contabilitatea unitatilor teritoriale ale Trezoreriei Statului, cu ziua lucratoare urmatoare fiecarei zile libere.
(5) Eventualele retururi la incasare aferente operatiunilor inregistrate la nivelul unitatilor Trezoreriei Statului in datele de 30 aprilie, 14 august si 24 decembrie 2024 se intocmesc de unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului cu datele de 2 mai, 16 august si 27 decembrie 2024.
(6) Eventualele retururi la incasare aferente operatiunilor inregistrate la nivelul unitatilor Trezoreriei Statului cu datele de 2 mai, 16 august si 27 decembrie 2024 se intocmesc de unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului cu ziua lucratoare urmatoare fiecarei zile libere.
(7) Dobanzile calculate la disponibilitatile pastrate in contul curent general al Trezoreriei Statului, pentru care, potrivit reglementarilor legale in vigoare, exista obligatia acordarii de dobanzi, aferente lunii aprilie 2024, se inregistreaza de unitatile Trezoreriei Statului in conturile corespunzatoare cu data de 2 mai 2024.
Unitatile/Subdiviziunile administrativ-teritoriale care in datele de 2 mai, 16 august si 27 decembrie 2024 au scadenta la obligatiile de plata aferente conventiilor de imprumuturi din venituri din privatizare, potrivit scadentarelor de plata anexate acestora la conventiile de imprumut, vor efectua plata sumelor scadente inaintea acestor date.
Aceasta rigurozitate asigura transparenta si eficienta gestionarii resurselor publice, chiar si in zilele de odihna legala.
Concluzie
Hotararea Guvernului nr. 1307/2023 reprezinta un pas important in adaptarea calendarului de lucru al angajatilor din sectorul bugetar la nevoile si asteptarile acestora. Prin stabilirea unor zile libere si instituirea unor masuri pentru recuperarea acestora, Guvernul Romaniei isi reafirma angajamentul fata de imbunatatirea calitatii vietii angajatilor publici, mentinand in acelasi timp eficienta si responsabilitatea in serviciile publice.
Laura Profeanu, consultant fiscal
Articole similare
Apr172025
Reges-Online: ce stim pana acum si ce intrebari raman fara raspuns
de Colectivul de autori Rentrop & Straton
17 Apr 2025
Apr162025
Concediile medicale si noul Reges-Online: ce obligatii au angajatorii in perioada de tranzitie?
de Colectivul de autori Rentrop & Straton
16 Apr 2025
Apr142025
REGES-ONLINE inlocuieste REVISAL: ce trebuie sa stie angajatorii nou-infiintati si cei existenti
de Colectivul de autori Rentrop & Straton
14 Apr 2025
Mar142025
Concediile medicale vor trebui transmise in noul REGES-Online. Ce obligatii au angajatorii?
de Colectivul de autori Rentrop & Straton
14 Mar 2025